בערכאות המשפטיות נהוג לפסוק מזונות בשלושה נושאים:
אישה הנשואה על פי ההלכה היהודית, זכאית למזונות מבעלה כל עוד קשר הנישואין לא נותק ולמעט במקרים בהם הוכחה בגידה של האישה בבעל או שהאישה הנה "מורדת" אשר אינה מקיימת יחסי אישות עם בעלה והמרידה נעוצה בה או שעזבה את הבית מסיבה לא מוצדקת או שהכנסותיה מספיקות למילוי כל צרכיה.
בהתאם לכך, חלוקת נטל המזונות בין בני זוג יהודים נקבעת עפ"י הדין העברי ולפיו החיוב במזונות ילדים שאינו מדין צדקה חל באופן אבסולוטי על האב, קרי האב מחויב לשאת במזונות ילדיו הקטינים עד הגיעם לגיל 15 שנים.
ההלכה היהודית קובעת 3 מעגלי חיוב במזונות קטינים, כמפורט להלן:
הסמכות לדון בתביעה למזונות ילדים נתונה לביהמ"ש לענייני משפחה בעוד ניהול הליך מזונות בבית הדין הרבני מחייב הסכמה של שני הצדדים. במקרה שלא הועלתה התנגדות מפורשת למתן סמכות בעניין מזונות בהזדמנות הראשונה, עשוי בית הדין לפרש זאת כהסכמה של שני הצדדים למתן סמכות שיפוט בנושא המזונות.
גם הורה קשיש שמקבל קצבה מביטוח לאומי וסכום הקצבה אינו מספיק לקיומו הביסי רשאי להגיש תביעה למזונות נגד ילדיו.
בית המשפט רשאי בנסיבות מסוימות לפטור אדם מתשלום חלקי או מלא של מזונות להוריו או הורי הוריו הקשישים. פטור שכזה יכול להינתן במקרים בהם התובע התנהג אל הנתבע באופן שלילי ופגע בו בצורה פיזית או נפשית קשה.
לבית המשפט מוקנית סמכות לשנות את מה שנקבע בהסכם, בוויתור ובפסק דין, במקרה של שינוי נסיבות. החוק גם קובע מתי ובאילו מקרים מסתיימת הזכות למזונות.
למידע נוסף בתחום המזונות מומלץ לעיין בעמודים:
מזונות אישה >
מזונות ילדים >
עו"ד יהונתן סורפין עוסק בדיני משפחה בדגש על גירושין באופן ממוקד והנו בעל ניסיון עשיר וידע נרחב בתחום זה.
לשיחת ייעוץ ולתיאום פגישה חייגו: 050-2648466
משרד בוטיק המתמחה במתן פתרונות משפטיים בכל הקשור לסכסוכים ומחלוקות בתחום דיני המשפחה, לרבות, בענייני ירושה, גירושין ומזונות.
חייגו : 050-2648644
surpin.adv@gmail.com Mon – Fri 09:00-20:00